Гърция заяви, че ще поднови искането за средства от Европейския съюз през 2022

...
Гърция заяви, че ще поднови искането за средства от Европейския съюз през 2022
Коментари Харесай

Гърция удължава граничната си стена за спиране на мигранти, иска помощ от ЕС

Гърция заяви, че ще възобнови настояването за средства от Европейския съюз през 2022 година за разширяване на гранична стена по границата си с Турция и даде обещание да разшири мощна мрежа за наблюдаване, ориентирана към спиране на мигрантите, влизащи незаконно в страната, оповестява АП.

Министърът на публичния ред Такис ​​Теодорикакос сподели пред парламентарната комисия, че Гърция чака някои страни, граничещи с Европейски Съюз, да продължат да употребяват миграцията, с цел да упражняват политически напън върху държавите-членки, базирайки се на неотдавнашната криза с Беларус на границата й с Полша и други членки на Европейски Съюз.

" Имаме всички учредения да чакаме, че тези типове закани ще продължат ", сподели той по време на парламентарния брифинг, извършен в петък и оповестен обществено в понеделник.

Правителство на Гърция стяга миграционната политика на страната и неотдавна приключи 26-километровото уголемение на стоманена гранична стена, с цел да я усили до 38 километра.

" Вярваме, че сигурността на нашите лични граници е обвързвана със сигурността на Европейски Съюз ", сподели Теодорикакос, добавяйки, че граничните стени и огради нормално се финансират от националните държавни управления.

Контролен център, обработващ данни от новопостроени кули за наблюдаване на границите, оборудвани с камери за дълъг обсег и голям брой датчици, би трябвало да стартира да работи при започване на 2022 година, сподели той.

Системата, ръководена от изкуствен интелект, е ориентирана към следене на голям брой произшествия, употребявайки данни от датчици за наблюдаване и маркиране на тези, които се смятат като най-сериозни за чиновниците на граничната защита.

" Тази автоматизирана система ни дава доста оперативни преимущества и ни оказва помощ да следим целия граничен район ", сподели министърът.

Досега стената и мрежата за разкриване помогнаха за предотвратяване на повече от 143 000 опита за нелегално прекосяване на гръцко-турската сухопътна граница, сподели той, в продължение на осем месеца тази година до октомври - нарастване от 45% по отношение на година по-рано.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР